Trwałość hamulców

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinender25
    Ambiente
    • 2006
    • 141

Trwałość hamulców

Zamieszczone przez MisiekWAW
    K*rwa ... Jarek, mamy tyle kasy na c*uj ci jeszcze ta żarówka...?
    buhahaa :szeroki_usmiech
  • paulm
    Ambiente
    • 2005
    • 108

Trwałość hamulców

Na wstępie zaznaczam,że użyłem opcji szukaj, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. :| Mianowicie chciałbym się dowiedzieć jaką trwałość mają bębny w Octavii AGR? Średnio jaki przebieg wytrzymują szczęki, bębny; czy warto szukać zamienników czy kupić oryginalne części?

Komentarz

• luky8
      Rider
      S_OCP Member
      • 2004
      • 623

podobno szczęki wytrzymują nawet 120 tys km
      Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

zgadzam się z kolegą luky8 mowia że nawet 120 tyś. Teraz byłem na przegladzie i moje są do wymiany a mam 101 tyś , ale to pewnie zależy czy autko więcej jężdzi po miescie czy trasy i jak agresywna jet jazda. Kup Orginały nie żałuj kaski
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• sebo
          Ambiente
          • 2004
          • 201

ja wymieniłem szczęki przy 119 tyś. ale spokojnie jeszcze z 10 tyś. by przelatał ja założylem ori szczęki i przy okazji musiałem wymienić cylinderki bo oba przpuszczały płyn. :?
          152 KM/342,8 Nm
          ARL, FMIC, dostroił
          Masters Tuning

Komentarz

• huwe
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 976

Ja wymieniałem szczęki w ubiegłą sobotę. Mam 113 kkm, i tak naprawdę, to jak zdjąłem bębny, to stwierdziłem, że jak już się za to wziąłem, to wymienię, ale tak naprawdę, to wystarczyłoby ich jeszcze na ok 50kkm. Na bębnach minimalny rant - nie mający jakiegokolwiek znaczenia dla dalszej eksploatacji. Jednak po wymianie muszę stwierdzić iż: ręczny znacząco do góry ( o jakieś 4~5 ząbków), zasadniczy też mimo wszystko odczuwalnie silniejszy. Założyłem szczęki FERODO - 110zeta. Wymiana bajecznie prosta- do odciągnięcia dwie sprężynki, i zdjęcie linki ręcznego. Zajęło mi to ok 1,5H z bardzo dokładnym oczyszczeniem wnętrza bębnów.
            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Wg mnie wszystko zalezy ile kto lata zima bokami. Jak ktos lubi uzywac hamulca recznego, to szczeki skoncza sie nawet po 50kkm :wink:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

Zamieszczone przez Maicroft
                Jak ktos lubi uzywac hamulca recznego, to szczeki skoncza sie nawet po 50kkm :wink:
                nooo, albo jest koślawy na dwoje oczu, i słoń nadepnął na ucho- czyli jeździmy okcią z zaciągniętym ręcznym( inna opcja - padł czujnik ręcznego)- bo zapomniało się nam go ściągnąć :diabelski_usmiech
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• neck99
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1326

Też chciałem wymieniac razem z przodami i płynami a gość mi mowi ze jak nie ma 120 to nie ma sensu wymieniac. jedynie co trzeba oczyscic z tych pyłków i tyle
                  OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                  SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• slodki
                    Classic
                    • 2006
                    • 11

Oststanio byłem w warszatcie który specjalizuje się w grupie VW i mówie że piszczą mi szczeki, ale gość tylko wyczyścił i stwierdził że nie ma sensu wymieniac choć piszczą dalej (co mnie drażni) bo wcześniej tego nie było, więc pojechałem ponownie powiedział że jak nacisne kilka razy mocniej będzie OK. Choć i tak zastanawiam się nad wymianą i bębnów i szczęk ? Co o tym myślicie. Acha mam przejechane 121 tyś. KM

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

wytrzymuja około 120 tysia tak jak pisąłem wcześniej a piski to raczej norma ale wystarczy wyczyscić i troszke mocniej przychamować np na recznym i jest ok . pozdrawiam . A cha mi też się kłania wymiana bo na przeglądzie już ledwo wskaząły wartośc 1 na zegarze i to oznacza że poniżej 1 już trzeba wymienić
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• schamann
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 105

Kolega pytal tez o bebny take moge powiedziec ze moja octava ma 240 tys na tych samych bebnach

[ Dodano: Sro 03 Maj, 06 17:53 ]
                        Fatum jakies zawislo nad forum chyba, temat o wariujacych wskazuwkach dzien potem i u mnie zeswirowaly,temat o hamulach przejechalem 500km postawilem na 2 dni przychodze rano totalna blokada obydwu kol z tylu,w jednym odkleila sie okladzina ze szczesk a w drugim niewiadomo co sie stalo wszystko wygladalo dobrze nic bede musial zrobic generalne naprawianie w koncu 240tys a bebny od nowosci
                        Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM

Komentarz

Pracuję...